Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Donderdag 17 november

Geschreven op 17/11/2022Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft dinsdagnamiddag een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gelokaliseerd tegenover La Restinga in de regio waar de onderzeese vulkaan Tagoro elf jaar geleden in El Hierro ontstond. De beving werd geregistreerd op een diepte van 29 kilometer. De directrice van het ING, María José Blanco, heeft de aardbeving als seismisch normaal beschouwd. De seismische activiteit in de laatste drie dagen op de Canarische Eilanden vindt vooral plaats in de regio van de Enmedio-vulkaan, tussen Tenerife en Gran Canaria.

De Cabildo van Tenerife is van mening dat het budget dat aan de Canarische Eilanden is toegewezen om vanaf 1 januari 2023 het openbaar vervoer gratis aan te bieden ontoereikend is. Er is een bedrag voorzien van 81 miljoen euro voor alle Canarische Eilanden en volgens de bevoegde minister is dit enkel voldoende voor het eiland Tenerife.

Verdrinking is de belangrijkste doodsoorzaak door een ongeval op de Canarische Eilanden, het dubbele van het aantal verkeersdoden. Zonder het migratiedrama mee te tellen, hebben dit jaar reeds 59 mensen het leven verloren in zee en in de zwembaden op de archipel.

Exposaldo in de beursgebouwen van Santa Cruz opende gisteren de deuren met de deelname van meer dan 80 bedrijven en 150 exposanten die grote kortingen aanbieden om de verkoop te bevorderen en de lokale consumptie te stimuleren. Je kan de beurs nog bezoeken tot en met zondag tussen 11.00 uur en 21.00 uur.

Turismo de Canarias heeft een campagne gelanceerd om telewerkers aan te trekken. Er werden gigantische LED-schermen gemonteerd op vrachtwagens die door de straten van Londen, Berlijn en Madrid rijden met aantrekkelijke visuals en berichten om telewerkers te overhalen naar de Canarische Eilanden te komen.

De inflatie daalt tot 7% ​​op de Canarische Eilanden volgens de laatste gegevens van het ‘Instituto Nacional de Estadística’ (INE).

Miguel Ojeda, president van Elite Taxi, kondigde aan dat de taxichauffeurs in Santa Cruz grote demonstraties plannen nadat er is overeengekomen dat het openbaar vervoer vanaf 1 januari 2023 gratis zal zijn.

De dierenvereniging PACMA is erin geslaagd om in drie weken tijd zo'n 17.500 handtekeningen te verzamelen om de regulering van vuurwerk in Santa Cruz de Tenerife aan te vragen. De coördinator, Cristo Gil, bevestigt dat er al een ontmoeting is aangevraagd met de burgemeester, José Manuel Bermúdez, om de situatie te bespreken en een overeenkomst te bereiken waardoor mensen en dieren op een gezonde en veilige manier kunnen samenleven tijdens de eindejaarsfestiviteiten.

Uit recente cijfers blijkt dat er een drastische daling is in het aantal geboortes op de Canarische Eilanden met een daling van 15% sinds 2019, de op een na hoogste van het land.

De aankomst van irreguliere migranten op de Canarische Eilanden is dit jaar tot 15 november met 17,6% gedaald in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, van 18.061 naar 14.875, volgens gegevens die openbaar zijn gemaakt door het Ministerie.