Onder La Palma bevindt zich 400 kubieke kilometer magma

Geschreven op 22/11/2022Een team van onderzoekers onder leiding van Lucca D'Auria van het ‘Instituto Canario de Volcanología’ (Involcan), heeft bekendgemaakt dat er zich ongeveer 400 kubieke kilometer magma bevindt onder het eiland La Palma in een groot magma-reservaat.

De Cumbre Vieja-vulkaan heeft tijdens zijn 85 dagen durende uitbarsting (19 september - 13 december 2021) ongeveer 215 miljoen kubieke meter (0,215 km3) magma uitgestoten, dat wil zeggen 0,05% van die grote reserve.

Enkele weken geleden meldde Involcan de ontdekking van dit reservoir, wat het tijdschrift Scientific Reports heeft herhaald in een artikel dat ook is ondertekend door onderzoekers van de ‘Universidad de Granada’ en van het ‘Instituto Trofimuk de Geología del Petróleo y Geofísica de la Real Academia de Ciencias de Rusia’.

Nemesio Pérez, directeur van Involcan, wijst op het belang van deze studie over de diepe structuur van La Palma en de ontdekking van dit grote magma-reservoir dat niet alleen de Cumbre Vieja voedde, maar ook de overige historische uitbarstingen op het eiland.

De uitbarsting van de Cumbre Vieja was een zeer versneld en energetisch proces, aangezien het magma in slechts zeven dagen ongeveer 10 kilometer aflegde richting het aardoppervlak. Slechts een week voor de uitbarsting werd er een snelle migratie van seismische activiteit geregistreerd, wat wijst op de stijging van het magma, eerst verticaal en vervolgens diagonaal.

De berekening van deze 400 kubieke kilometer magma is een ruwe schatting en de vorming van dit grote reservaat onder La Palma heeft ongeveer twee miljoen jaar ononderbroken plaatsgevonden. Involcan waarschuwt ervoor dat er in de toekomst nog uitbarstingen zullen plaatsvinden gezien de grootte van het reservoir.