Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Maandag 28 november

Geschreven op 28/11/2022Geen van de aanwezigen bij het leggen van de eerste steen op 5 mei van de urbanisatie Cuna del Alma in El Puertito in Adeje kon zich de storm voorstellen die zou losbarsten tegen het hotelproject van 350 miljoen euro. Meer dan zes maanden later zijn de werken vastgelopen na twee stopzettingsbevelen en de opening van twee tuchtprocedures, een daarvan van de Algemene Directie Cultureel Erfgoed.

Een visser heeft zaterdag een lichaam gevonden in de zee aan de kust van de gemeente Majorero in Antigua in het zuidoosten van het eiland Fuerteventura. Er werd ondertussen een onderzoek ingesteld door de politie. 

Enkele dagen geleden heeft er een massale vechtpartij plaatsgevonden tussen voetbalfans uit Wales en Engeland in Playa de las Américas in de uitgaangsbuurt Las Verónicas, een gebeurtenis die door de politie wordt onderzocht en waarvan de beelden zijn vrijgegeven op sociale netwerken. Er worden extra manschappen ingezet voor de wedstrijd van morgen tussen Engeland en Wales.

Zaterdag zijn in totaal zeven mensen gewond geraakt door een zeegolf in Los Gigantes in de gemeente Santiago del Teide. Een van de getroffenen verkeert in ernstige toestand, twee anderen liepen matige verwondingen op en de overige vier waren slechts lichtgewond. Het voorval gebeurde in een natuurlijke zwempoel (Charco de Isla Cangrejo), bekend om zowel de schoonheid van de natuurlijke omgeving als het gevaar ervan wanneer de zee erg wild is.

Seprona (natuurbeschermingsdienst) heeft op Fuerteventura meer dan twee ton tropisch fruit in beslag genomen zoals ananassen, meloenen en avocado’s wegens het niet naleven van de fytosanitaire voorschriften met betrekking tot de import, export en doorvoer van groenten en plantaardige producten. Deze feiten worden beschouwd als zeer ernstig wangedrag.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Huisvesting van de Canarische Eilanden heeft vrijdag in de gemeente El Paso nog eens 36 nieuwe modulaire houten huizen opgeleverd om het hoofd te bieden aan de woningnood veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma. Deze 36 nieuwe woningen maken deel uit van de partij van 126 modulaire huizen die door de regering zijn gekocht om de families te helpen die hun woning hebben verloren.

Er werden in 2022 tot nu toe 2.645 Californische koningsslangen gevangen op Gran Canaria, dat zijn er nog maar drie minder dan in gans 2021. Het lijkt er dus op dat er een nieuw record in de maak is. Sinds 2007 werden er in totaal al 14.409 exemplaren van deze invasieve soort van het eiland verwijderd.