Ondernemers op Tenerife hekelen de rechtsonzekerheid om te investeren

Geschreven op 30/11/2022Het is niet de eerste keer dat ondernemers en investeerders van Tenerife op tafel hebben geslagen voor het "blokkeren" van bouwprojecten op Tenerife.

Gisteren was het de beurt aan de voorzitter van de Kamer van Koophandel, Santiago Sesé, die de "rechtsonzekerheid" aan de kaak stelde om op het eiland te investeren. Lokale en buitenlandse zakenmensen worden ontmoedigd omdat het tot zes jaar kan duren vooraleer de nodige documenten worden goedgekeurd en later blijkt dat hun projecten niet kunnen doorgaan.

Sesé verwees naar de nieuwste dossiers die bekend zijn in de privésfeer zoals die van Cuna del Alma in El Puertito of het La Tejita hotel, maar het probleem stelt zich ook bij openbare werken zoals de haven van Fonsalía, nieuwe wegen, het gasnetwerk of de uitbreiding van de luchthaven Tenerife Sur.

“Er is geen rechtszekerheid en dat maakt het erg moeilijk om de investeringsbeslissing te nemen. Steeds opnieuw zijn er problemen. We hebben een raamwerk nodig waarin ze ons vertellen wat we wel en niet kunnen doen maar we kunnen geen vijf of zes jaar wachten op vergunningen om nadien de projecten niet te laten doorgaan. Als dit probleem niet snel wordt opgelost, zullen we nooit concurrerend worden”, aldus Sesé.

Er moet dringend een hervorming en vereenvoudiging van de administratie worden doorgevoerd, het huidige systeem is veel te log. Er worden steeds meer wetten gemaakt en dit zorgt voor absolute ontmoediging bij de potentiële investeerdeers.

Santiago Sesé verduidelijkte dat het helemaal niet gaat om het overtreden van de wet, maar dat er duidelijk moet worden gemaakt wat er wel en niet kan.