Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Zaterdag 3 december

Geschreven op 03/12/2022Koning Felipe VI en koningin Letizia waren donderdag aanwezig in de TEA ‘Tenerife Espacio de las Artes’ in de hoofdstad van Tenerife bij de uitreiking van de meer dan dertig gouden medailles voor verdienste in schone kunsten in 2021. De vorst deed in zijn toespraak een beroep op een collectief engagement tussen instellingen en de samenleving om de erkenning op het gebied van cultuur te vergroten.

Het feit dat er meteorieten op aarde vallen is helemaal niet zo uitzonderlijk, maar wel als zo’n meteoriet de grootte heeft van ongeveer 1 meter zoals die afgelopen woensdag over de Canarische Eianden vloog voordat hij neerstortte in de wateren ten noorden van Gran Canaria. Elke vijf of zes jaar valt er wel ergens een vuurbal van dergelijke afmetingen op onze planeet, legde de astronoom Miquel Serra Ricart uit.

De inflatie en de stijgende prijzen hebben geen invloed op de hotelreserveringen voor deze winter, aangezien er buitengewoon veel reserveringen worden geregistreerd, zelfs meer dan verwacht. Het startschot voor een goed winterseizoen is ongetwijfeld het lange decemberweekend. In het geval van de Canarische Eilanden zullen de luchthavens van de Canarische Eilanden deze dagen (tussen 2 en 11 december) de pre-pandemische cijfers overtreffen en zullen er in totaal 12.086 vluchten worden uitgevoerd.

Het aantal werklozen op de Canarische Eilanden, geregistreerd in de kantoren van de openbare diensten voor arbeidsvoorziening, is in november gedaald met 1.620 werklozen, een daling van 0,86 procent ten opzichte van de voorgaande maand.

Tenerife staat momenteel op de 20e plaats op de Nomadlist, de toonaangevende internationale portal met bestemmingen over de hele wereld voor telewerkers. De afgelopen jaren heeft Tenerife zich geprofileerd als een van de favoriete plekken voor digitale nomaden. De beschikbaarheid van ruimtes om te werken en te wonen, goede internetverbindingen, rechtszekerheid, het goede weer het hele jaar door en de natuurlijke, culturele, gastronomische en vrijetijdsrijkdom, naast andere voordelen en kwaliteiten die Tenerife biedt, maken het tot een ideale plek om seizoensgebonden te werken.

De centrale en regionale regeringen van de Canarische Eilanden hebben een werkgroep opgericht om de mogelijkheden te analyseren om de stijging van de vliegtickets te bestrijden voor vluchten tussen het vasteland Spanje en de eilanden.

De Algemene Directie Cultureel Erfgoed heeft gisteren de totale opschorting bevolen van de werken aan het toerismeproject Cuna del Alma in El Puertito de Adeje vanwege de ontdekking van nieuwe rotstekeningen in de regio. De regering van de Canarische Eilanden zal een diepgaand archeologisch onderzoek uitvoeren om verdere beschadiging van de archeologische vindplaatsen te voorkomen en om het Canarische culturele erfgoed te beschermen.

Het Meteorologisch Agentschap (Aemet) voorspelt voor aanstaande zondag regen- en stormbuien op de Canarische Eilanden en heeft vanaf zondag de gele en oranje waarschuwingen geactiveerd vanwege het passeren van een storm. Vooral op de eilanden Tenerife en La Palma zal de wind erg krachtig zijn. In de provincie Santa Cruz de Tenerife worden minima verwacht van 17 graden en maxima van 24 graden.

Een man is vrijdagochtend gevonden met ernstige symptomen van onderkoeling op de wandelweg Playa de Roja behorend tot de gemeente El Sauzal op Tenerife. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en de bijbehorende procedures werden opgestart door de Guardia Civil.

In het derde kwartaal van dit jaar waren de Canarische Eilanden de autonome gemeenschap met het hoogste aantal rechtszaken in verband met ontslag in Spanje: 95,5 zaken per 100.000 inwoners. Ook wat betreft het aantal huisuitzettingen staan de Canarische Eilanden bovenaan de lijst.