De levensgevaarlijke natuurlijke zwempoelen op de Canarische Eilanden

Geschreven op 06/12/2022De zeegolf die een paar dagen geleden zeven mensen meesleurde tijdens het baden in een natuurlijke zwempoel in Los Gigantes benadrukt nogmaals de gevaren van deze zwemplaatsen. Een van de zwemmers liep hierbij een zeer ernstig hoofdletsel op, terwijl de rest werd getroffen door open wonden aan hun benen, ontwrichte vingers en kneuzingen aan de borst. Deze personen hebben geluk gehad want dit had een ware tragedie kunnen worden.

In de buurt in de bekende Tancón-grot zijn de afgelopen vijf jaar tot zes mensen om het leven gekomen en zijn er talloze reddingen geweest van slachtoffers die in extremis van de verdrinkingsdood konden worden gered nadat ze van de rotsen in het kristalheldere water waren gevallen.

Tot eind november vond bijna 20% van de geregistreerde dodelijke waterongevallen op de Canarische Eilanden plaats in één van de 500 natuurlijke poelen, plassen en vijvers, zo bevestigde het ‘Plataforma 1.500 kilómetros de Costa’. Er werden dit jaar reeds 66 doden door verdrinking geregistreerd op de archipel, een cijfer dat omhoogschoot in november waarin 16 mensen het leven lieten, het hoogste aantal in tien jaar.

De expert Sebastián Quintana, voorzitter van het platform, beweert dat de gemene deler bij dit soort ongevallen roekeloosheid is waarbij de waarschuwingsborden worden genegeerd. Het valt op dat de slachtoffers vooral toeristen zijn die zich niet bewust zijn van het golfvormingsproces nabij de kust. De golven komen in reeksen van 7 of 8 op een rij en het interval tussen de ene reeks en de andere is 4 of 5 minuten. De meeste zwemmers wanen zich veilig in deze tussenperiode, terwijl het in werkelijkheid een valstrik is, aldus Quintana.