Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Vrijdag 9 december

Geschreven op 09/12/2022Het koufront dat de provincie Santa Cruz de Tenerife afgelopen woensdag trof, heeft twee gewonden en tientallen incidenten veroorzaakt. Stormwind, blikseminslagen en overvloedige regelval teisterden La Palma en het zuiden van Tenerife. Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) detecteerde meer dan 3.000 blikseminslagen gedurende de dag en de meeste regen viel in El Paso (La Palma) met 97 liter per vierkante meter. In Adeje werd er 51 liter regen per vierkante meter geregistreerd. Op Tenerife zorgde de overvloedige regenval voor de meeste problemen in de gemeenten Adeje en Arona, maar ook in Granadilla de Abona en Arico.

De gemeenteraad van Arona krijgt de komende weken staatsmiddelen ter waarde van twee miljoen euro uit de algemene staatsbegroting 2022, die tot doel hebben een belangrijke stap te zetten in de regeneratie en rehabilitatie van het strand van Los Tarajales in Los Cristianos, dat de afgelopen decennia aanzienlijk te lijden heeft gehad aan aantasting van het milieu.

De Guardia Civil heeft een onderzoek ingesteld naar 11 personen die behoren tot een georganiseerde bende nadat er na een tussenkomst op de luchthaven Tenerife Sur 1.209 sloffen tabak, verdeeld over 20 koffers met bestemming het Verenigd Koninkrijk, in beslag werden genomen.

De Canarische Eilanden zijn tot 2030 vrijgesteld van de CO2-luchtbelasting op vliegtuigen. De Raad, de Commissie en het Europees Parlement hebben afgelopen woensdag een akkoord bereikt zodat de ultraperifere regio's van Frankrijk, Portugal en Spanje tot 2030 zijn vrijgesteld van de nieuwe belasting op de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de lucht.

Het hospitaalschip Africa Mercy is teruggekeerd uit Senegal en ligt aangemeerd in de haven van Granadilla naast de Global Mercy, het nieuwe medische schip van Naves de Esperanza. De medische bemanning van de Africa Mercy zal overstappen op de Global Mercy om zich bij de bemanning aan boord te voegen en gratis chirurgische diensten te verlenen tijdens het eerste humanitaire missie-evenement in Dakar, Senegal, begin volgend jaar.

De Canariërs verkiezen vaste rentetarieven bij het afsluiten van een hypothecaire lening voor de aankoop van een woning. In het derde kwartaal van dit jaar heeft 74,16% van de nieuwe hypothecaire leningen een vast rentetarief op de Canarische Eilanden om verhogingen in de toekomst te vermijden.

Kopen of huren? Dat is het dilemma waar velen mee te maken krijgen bij het zoeken naar een woning. Momenteel is het op de Canarische Eilanden voordeliger om een ​​huis te kopen en een hypotheek af te sluiten dan om het te huren, ondanks de stijging van de rente. Volgens een rapport van Hipoo is de afbetaling van een hypotheek op de eilanden gemiddeld 218 euro per maand goedkoper dan de huurprijs.

De automarkt op de Canarische Eilanden groeide in november met 17%. Er werden de afgelopen maand 4.026 personenauto's en SUV’s verkocht wat een groei vertegenwoordigt van 17% in vergelijking met november 2021. Dit is bijlange niet voldoende om de Canarische autodealers van de broodnodige zuurstof te voorzien, aangezien de verkopen nog steeds 30% lager zijn dan in 2019, het jaar voor de gezondheidscrisis.

In de afgelopen vijf jaar heeft de Lidl-supermarktketen zijn personeelsbestand op de Canarische Eilanden met 67% uitgebreid en heeft het ongeveer 600 nieuwe banen weten te creëren, wat betekent dat er momenteel meer dan 1.400 mensen voor Lidl werken.

De Cabildo van Tenerife zal de komende drie jaar 3.560.000 euro uittrekken om de invasieve exotische flora op het eiland te bestrijden. De aanwezigheid van dit soort geïntroduceerde flora is een ernstig probleem dat de insulaire biodiversiteit aantast en het werk zal gericht zijn op de uitroeiing van deze soorten.