Canarische biodiversiteit wordt bedreigd

Geschreven op 10/12/2022De introductie van invasieve dieren zoals de moeflon (het kleinste wilde schaap), de menselijke druk en de klimaatverandering bedreigen een regio met vier nationale parken, zeven biosfeerreservaten en 146 beschermde gebieden.

De meest biodiverse regio van Spanje is in gevaar. Op de Canarische Eilanden, waar meer dan de helft van de endemische soorten van het land voorkomt, ongeveer een 3.600, wordt het leefgebied van honderden dieren bedreigd.

De reuzenhagedis (lagarto gigante) van Tenerife wordt in het nauw gedreven. De blauwe vink (pinzón azul) van Gran Canaria komt alleen nog voor op zeer specifieke delen van het eiland. De Canarische houbara komt voornamelijk voor op Lanzarote en is een grote vogel uit de trapfamilie maar vindt nauwelijks nog een nestplaats. En de ‘cardo de planta’ (soort distel), een plantensoort die uniek is voor het Teide Nationaal Park, is het favoriete voedsel van de moeflon, die 50 jaar geleden uit Italië werd geïntroduceerd voor de jacht op groot wild.