32 kerststallen in La Orotava (Tenerife)

Geschreven op 12/12/2022De kerststalroute van La Orotava, die dit jaar zijn vijftiende editie viert, is een van de meest bezochte activiteiten op deze kerstdagen door de inwoners en de bezoekers.

In de afgelopen weken zijn reeds duizenden mensen naar de La Orotava gekomen om te genieten van het erfgoed en het geweldige vrijetijds- en culturele aanbod, maar ook om deze prachtige kerststallen te bewonderen, een traditie die kunst, cultuur en religie verenigt.

De route bestaat uit 32 zorgvuldig ontworpen kerststallen. Drie daarvan zijn alleen virtueel te bezoeken en zeven daarvan bevinden zich in het historisch centrum.

Maar er zijn er ook in Cañeño, La Luz, Camino El Monturrio, La Luz y Carmenati en de waarheid is dat ze allemaal de moeite waard zijn omdat ze allemaal hun eigen stijl hebben, persoonlijke ervaringen weerspiegelen en elementen bevatten die hun makers identificeren.

Esteban García Morales van Ferretería Orotava maakt reeds 18 jaar lang een kerststal en is ook de voorzitter is van de ‘Asociación de Belenistas Taoro’, die deze traditie wil behouden. Het is de bedoeling de kerststallenroute van La Orotava nog meer bekendheid te geven en hij werkt samen met de regering van de Canarische Eilanden om kerststallen te verklaren als activa van immaterieel cultureel belang.

Ieder jaar begint hij op 12 oktober aan de bouw van zijn kerststal. Vanaf dat moment besteedt hij er elke avond een paar uur aan. Dit jaar schat hij dat hij er meer dan 150 uren aan heeft gespendeerd. De Canarische tradities worden erin weergegevan, van handel zoals de druivenoogst en de landbouw, tot dieren (geiten, koeien) en plantensoorten als bananenbomen, Aloë Vera plant en drakenbomen. De Canarische architectuur verdient een apart hoofdstuk met betegelde huizen en houten balkons.

Zie extra informatie hieronder.