Meer dan 2.200 achtergelaten auto's per jaar op Tenerife

Geschreven op 13/12/2022Het aantal geregistreerde voertuigen op Tenerife swingt de pan uit, aangezien er al bijna één is voor elke inwoner van het eiland. Dit vertaalt zich dagelijks in ernstige verkeersproblemen op de weg met lange files, vooral in het Noorden op de TF-5, de belangrijkste toeristische gebieden van het Zuiden en het grootstedelijk gebied.

Het enorme wagenpark zorgt echter ook voor een ander ongemak: oude voertuigen die door hun eigenaars worden achtergelaten. Dit is een oud probleem dat het eiland treft en dit fenomeen is aanzienlijk toegenomen tijdens en na de pandemie.

In de dichtst bevolkte gemeenten van het eiland (die met meer dan 20.000 inwoners) werden tot afgelopen november meer dan 2.200 achtergelaten voertuigen op de openbare weg geregistreerd. Dit komt het landschap niet ten goede want het brengt vuil, schroot, bronnen van onhygiënische omstandigheden, maar ook onveiligheid met zich mee.

De gemeenteraden onderstrepen nogmaals dat de juridische procedure om van een voertuig af te komen gratis is: hiervoor wordt de auto overgedragen aan het gemeentebestuur via een voorafgaande melding bij de lokale politie.

Hoewel de overheid reeds verschillende voorlichtingscampagnes heeft gevoerd, zijn milieuorganisaties van mening dat er continu meer moet worden gedaan en er meer sancties moeten worden opgelegd.

Het zuiden van Tenerife is een van de plaatsen waar het probleem van het achterlaten van voertuigen het duidelijkst is. Onder de getroffen gebieden valt het industrieterrein Las Chafiras in San Miguel de Abona op, waar volgens gegevens van de lokale politie meer dan 200 achtergelaten auto's staan. Nog eens vijftig auto’s bevinden zich in Guargacho, een paar kilometer verderop.

In Arona zijn er meer dan 400 auto's van de straten gehaald en de gemeenteraad van Granadilla de Abona lanceerde op 1 augustus een campagne om verlaten voertuigen op te ruimen nadat ze er zelf meer dan 200 hadden verwijderd.

De gemeenteraden vragen de medewerking van de burgers om achtergelaten voertuigen zo snel mogelijk te melden zodat extra problemen kunnen vermeden worden.