Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Dinsdag 10 januari

Geschreven op 10/01/2023Een 52-jarige vrouw is zondag overvallen in haar huis in Guía de Isora. Ze kreeg hierbij verschillende rake klappen van de aanvaller, een jonge man van buitenlandse afkomst. Hij ging er vandoor met een beperkte som geld. De vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar.

De staking van het schoolvervoer gisteren trof ongeveer 37.000 Canarische gezinnen. Het ministerie van Onderwijs betreurt het voorval ondanks het feit dat alle eisen werden aanvaard.

Een vrouw en een man zijn zondag gewond geraakt nadat ze ten val kwamen met een quad bij de afdaling van een heuvel in de gemeente Vilaflor. De twee slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft zaterdag drie aardbevingen gedetecteerd tussen de eilanden Gran Canaria en Fuerteventura in slechts één uur tijd. De belangrijkste was de eerste met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter op een diepte van 5 kilometer.

Alleen de Canarische Eilanden (2,8%), de Balearen (1,9%), de Valenciaanse Gemeenschap (0,6%), Madrid (0,5%) en Andalusië (0,3%) kenden een groei in het aantal zelfstandige ondernemers in het jaar 2022, een "slecht jaar", zo meldt de Vereniging van Zelfstandigen.

Air Europa zal tijdens het zomerseizoen Tenerife en Lanzarote opnieuw verbinden met Santiago de Compostela. Het bedrijf stopte twee jaar geleden met opereren in Santiago maar biedt vanaf 27 juni weer vluchten aan naar de Canarische Eilanden samen met Ryanair, Air Nostrum en Vueling.

Vanuit het hoofdkantoor in Valleseco in Santa Cruz de Tenerife is de ngo Sonrisas Canarias er opnieuw in geslaagd om een ​​glimlach te toveren op het gezicht van 947 jongens en meisjes uit de meest behoeftige families op het eiland met de levering van meer dan 5.000 stuks speelgoed. Zo konden ook zij op een normale manier genieten van Driekoningen.

De Canarische Eilanden hebben afscheid genomen van de warmste decembermaand sinds 1961, zo werd gemeld door het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet). De maand december 2022 was "extreem warm" met gemiddeld 1,7 graden Celsius hoger dan de temperatuur in de decembermaanden tussen 1981 en 2000. Wat de neerslag betreft was het een droge maand met 75% van de verwachte gemiddelde neerslag.

Twee boten met in totaal 84 immigranten van sub-Sahara-afkomst aan boord zijn in de nacht van zaterdag op zondag gered in de wateren nabij Lanzarote, zo meldt Salvamento Marítimo. In de eerste boot reisden 50 personen waarvan 34 mannen, 14 vrouwen en 2 kinderen en in de tweede boot 34 mannen.

De Valenciaanse Gemeenschap was in 2022 de regio die de meeste doden als gevolg van verdrinking registreerde met 67 slachtoffers, gevolgd door de Canarische Eilanden met 63, Andalusië 56, Catalonië 40 en 39 op de Balearen en Galicië.

Een 84-jarige man is gisteren omgekomen door verdrinking in het Punta Larga-dok in de gemeente Candelaria. De hulpdiensten hebben nog getracht het slachtoffer te reanimeren maar spijtig genoeg zonder succes.

Gisteren is in de gemeente Adeje een 44-jarige man van Marokkaanse afkomst opgepakt door de Guardia Civil voor moord op zijn 46-jarige ex-vrouw. De dader stak de vrouw 2 keer met een mes, waardoor zij vrijwel onmiddellijk overleed. Tijdens de steekpartij probeerde een van de vier minderjarige kinderen zijn moeder te verdedigen, waarbij hij lichte verwondingen opliep.