Tenerife – Buitenlanders kopen tot 50% van de woningen op in het zuiden

Geschreven op 31/01/2023


Het gebrek aan woningen is een van de ernstige problemen waarmee de Canarische Eilanden in deze eeuw nog steeds worden geconfronteerd, ondanks het feit dat er volgens officiële gegevens bijna 15.000 leegstaan.

Dit probleem speelt zich voornamelijk af op de twee hoofdeilanden Tenerife en Gran Canaria en de toeristische gebieden van Lanzarote en Fuerteventura.

De bevolkingstoename op Tenerife met elk jaar 10.000 inwoners heeft geleid tot een enorm tekort aan koop- en vooral huurwoningen voor de lokale bevolking.

En aan dit alles moeten we toevoegen dat 50% van de beschikbare huizen in het zuiden van Tenerife wordt aangekocht door buitenlanders, die ze een of twee maanden per jaar  zelf gebruiken en dan aanbieden als vakantieverhuur aan extra hoge prijzen, die voor de Canarische residenten niet betaalbaar zijn.

Deze situatie brengt met zich mee dat veel werknemers in de toeristische sector gezamenlijk een appartement huren of zelfs een baan moeten afwijzen omdat ze geen accommodatie hebben. Dit is een van de belangrijkste redenen, volgens Carlos Magdalena, president van de zelfstandigen in het zuiden van Tenerife, waarom het zo moeilijk is om obers te vinden.

De aan- en verkoop van woningen door buitenlanders op de Canarische Eilanden bedroeg vorig jaar 9.067 transacties, 75,3% meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Eén op de drie huizen op de Canarische Eilanden werd gekocht door buitenlanders, een cijfer dat in de eerste twee toeristengemeenten in het zuiden van Tenerife, Arona en Adeje, één op twee bedraagt.

Er is echter wel een vertraging opgetreden in de verkoop van villa's en huizen in de orde van grootte van een half miljoen euro, waar er eerder 100 werden verkocht, zijn er dat nu 70. De verkoop van appartementen echter met een waarde tussen de 100.000 en 300.000 euro zit in de lift.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de kopers van luxe villa's en appartementen nu de Belgen, Duitsers, Italianen en Scandinaviërs.

De gemiddelde huurprijs in het zuiden van Tenerife bedraagt 15 euro per vierkante meter, een appartement van 56m2 met één slaapkamer kost al vlug 850 euro per maand.

In steden zoals Puerto de la Cruz zijn de huurprijzen gestegen van ongeveer 500-600 euro tot bijna 1.200 euro per maand met als gevolg dat de lokale bevolking meer en meer wegtrekt uit deze steden.