Canarische Eilanden zoeken Europese financiering voor hun treinen

Geschreven op 02/02/2023De Canarische minister van Financiën, Begroting en Europese Zaken, Román Rodríguez, heeft in Brussel de eerste stappen gezet om financiering te zoeken die de uitvoering op middellange termijn van de spoorwegprojecten in Tenerife en Gran Canaria mogelijk zal maken.

Het gebruik van de structuurfondsen en de Next Generation fondsen, de opname van de projecten in het programma "Connecting Europe" en leningen van de Europese Investeringsbank zijn de belangrijkste opties die vanaf nu voor de aanleg van de treinen worden overwogen, aldus Rodríguez.

"De mobiliteitsstrategie van de archipel moet noodzakelijkerwijs ook treinen omvatten, met name op de twee hoofdeilanden, die in dit opzicht duidelijke problemen ondervinden", aldus de minister die eraan toevoegde dat er vanaf nu moet samengewerkt worden met de andere overheden en instellingen om deze treinprojecten uit te voeren, zonder de eigen Spaanse spoorwegorganisatie uit te sluiten.

“Vanaf nu zullen de contacten tussen alle partijen moeten worden geïntensiveerd om een financieel plan af te ronden dat de aanleg van deze infrastructuren mogelijk maakt, die een revolutie in het vervoer op de dichtstbevolkte eilanden moeten teweegbrengen op basis van eco-efficiënte criteria. Vandaag beginnen we een proces zodat de treinen werkelijkheid worden en we de landmobiliteit op de eilanden kunnen aanvullen met deze duurzame infrastructuur, besluit Rodríguez.