Teguise op Lanzarote, één van de mooiste dorpen van Spanje

Geschreven op 05/02/2023Het prestigieuze tijdschrift National Geographic heeft in de rubriek Reizen een lijst opgesteld met de 100 mooiste dorpen van Spanje die in 2023 een bezoekje verdienen. In de top 20 van deze ranglijst staat de gemeente Teguise op het eiland Lanzarote. Op de eerste plaats staat Abarracín (Teruel), gevolgd door Altea (Alicante) en Bárcena Mayor (Cantabrië).

National Geographic geeft aan dat deze lijst is opgesteld op basis van de criteria van de reizigers die zowel de schoonheid van de berggemeenten als de kustplaatsen weten te waarderen. Op de lijst staan ook nog Betancuria (Fuerteventura), Valle Gran Rey (La Gomera), Haría (Lanzarote) en Tejeda (Gran Canaria).

Tequise telt ongeveer 1600 inwoners en ligt centraal op het eiland en was tot 1852 de hoofdstad van Lanzarote totdat de regering verhuisde naar Arrecife. Het was de eerste civiele en stedelijke nederzetting op de Canarische Eilanden.

Vooral het centrum van het dorp valt op. ‘La Villa de Teguise’ is in zijn rijke verleden een nobel en statig dorp geweest en is uitgeroepen tot een architecturaal, historisch artistieke gemeente. Het beweert de grootste markt van de Canarische Eilanden te hebben met meer dan vierhonderd kraampjes.

National Geographic benadrukt de witte koloniale huizen, het groen geschilderde timmerwerk van balkons en deuren en de geplaveide straten zonder verkeer.

Andere bezienswaardigheden zijn het Museo de la Piratería, het Casa-Museo del Timple, Playa de Famara en de Jardín de Cactus.