Canarische Eilanden - Korte nieuwsitems - woensdag 8 februari

Geschreven op 08/02/2023Maandag werden de Canarische Eilanden getroffen door een DANA of ‘koude druppel’, een meteorologisch verschijnsel dat een geïsoleerde depressie is op grote hoogte. Het gaat gepaard met hevige regen- en sneeuwval en de temperaturen nemen af. Deze situatie zorgde voor spectaculaire winterbeelden op Tenerife met het hele Teide Nationaal Park volledig gekleed in een witte mantel. De toegangswegen tot het Nationaal Park bleven een groot gedeelte van de dag afgesloten vanwege sneeuw en ijzel.

De Canarische Eilanden betreuren twee verdrinkingsdoden in slechts enkele minuten tijd afgelopen maandag. Het eerste slachtoffer overleed aan het strand van Arinaga in de gemeente Agüimes op Gran Canaria en het tweede op het strand van Cofete in de gemeente Pájara op Fuerteventura. Beide slachtoffers verdronken ten gevolge van een hartstilstand.

Het carnaval in Santa Cruz de Tenerife heeft de hoofdstad van het eiland tot een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Spanje gemaakt. Met de komst van de traditionele optochten en dansavonden wordt een grote toestroom van nationale en internationale toeristen verwacht. Dit wordt bevestigd door het vakantieverhuur- en appartementenportaal Holidu, dat een analyse maakte en concludeerde dat de bezettingsgraad van dit type accommodatie in Santa Cruz 92% zal bedragen aan gemiddeld 112 euro per nacht.

Mondmaskers zijn vanaf vandaag niet langer verplicht bij gebruik van het openbaar vervoer maar blijven wel verplicht in de gezondheidscentra evenals in apotheken. "We bevinden ons in een stabiele situatie wat covid betreft", zegt Carolina Darias, minister van Volksgezondheid.

De grote kermis ter gelegenheid van carnaval in Santa Cruz de Tenerife gaat aanstaande vrijdag open voor het publiek met in totaal 84 attracties. De kermis staat opgesteld aan de Avenida Marítima en blijft open tot zondag 26 februari.

De brandweer heeft maandag acht mensen moeten redden in het Teide Nationaal Park, nabij Izaña tussen La Tarta en La Cumbrecita. De reddingsactie werd geactiveerd nadat de weersomstandigheden verslechterden en sommige toegangen tot de Teide gesloten waren.

De Canarische luchtvaartmaatschappij Binter lanceert in februari een nieuwe ‘Green Days-actie’ waarmee u tot 20 februari tickets tegen gereduceerde prijzen kunt kopen om te vliegen tussen de Canarische Eilanden en de buitenlandse bestemmingen van de luchtvaartmaatschappij. Landelijk worden reizen aangeboden vanaf 25,60 euronaar Vigo, A Coruña, Asturias, Santander, San Sebastián, Vitoria-Gasteiz, Pamplona, ​​Zaragoza, Valladolid, Murcia, Granada, Jerez de la Frontera, Mallorca en Menorca. Deze actie omvat ook rechtstreekse vluchten naar bestemmingen in Italië, Frankrijk, Portugal en Afrika. Zo kun je vanaf 63,80 euro tickets kopen om naar Lille, Toulouse, Venetië, Florence, Madeira, Ponta Delgada en Marrakesh te vliegen.

In totaal  zijn er 11 Canarische wijnhuizen aanwezig op de derde editie van de Barcelona Wine Week die vandaag aan zijn laatste dag toe is. Het is een kans voor Canarische bedrijven om rechtstreeks commerciële contacten te leggen met importeurs, distributeurs en groothandelaars.

Een boot met 45 immigranten van sub-Sahara-afkomst werd maandag gesignaleerd nabij de kust van El Médano in het zuiden van Tenerife. Nadat ze waren gelokaliseerd, werden ze overgebracht naar de haven van Granadilla.