Lanzarote is op zoek naar een toekomst met minder toeristen

Geschreven op 21/02/2023Lanzarote is het eerste Canarische eiland dat zichzelf "verzadigd" verklaarde en op zoek is naar een toekomst met minder toeristen. Met deze maatregel begint een fase van toeristische achteruitgang die volgens hen noodzakelijk is om de toekomst van de jonge generaties te garanderen.

Lanzarote met slechts 151.000 inwoners ontving tot november 2022 2,5 miljoen toeristen, dat is 17 keer meer dan de totale bevolking. Nu heeft de regering het idee geopperd om zichzelf uit te roepen tot "toeristisch verzadigd gebied ", iets waarvoor ze verzekeren dat er een brede maatschappelijke consensus bestaat.

30 jaar geleden heeft Lanzarote al een model opgezet dat niet overwoog om meer bedden te creëren, maar wel meer kwaliteit wilde leveren met een uniek complementair aanbod dat hen onderscheidt van de rest.

Dit nieuwe toerismemodel betekent dat je ernaar streeft minder toeristen te ontvangen, maar die wel meer uitgeven op de bestemming, zodat ze meer welvaart genereren in de economie als geheel.

Eén van de moeilijkheden is dat meer dan de helft van de bezoekers van het eiland uit het Verenigd Koninkrijk komt, dus zal het nodig zijn om een diversificatiestrategie te hanteren om de afhankelijkheid van de Britse markt te verminderen.

Elke ondernemer streeft ernaar zijn inkomsten te verbeteren. Om een ​​toerist met hogere uitgaven aan te trekken, zal het nodig zijn om de openbare infrastructuur te verbeteren met gedifferentieerde diensten zoals op de Balearen en in Andalusië en de toeristen moeten een unieke ervaring kunnen beleven op het gebied van strand, cultuur en gastronomie.

Toch zijn er ook twijfels bij de ondernemers omdat er nauwelijks industriegrond beschikbaar is en ook de aquacultuur valt niet in goede aarde. Als er beslist wordt om het toerisme niet te laten groeien, moeten andere sectoren toch extra worden gestimuleerd, zo luidt het.