Offshore windenergie op de Canarische Eilanden.

Geschreven op 02/03/2023Het Maritiem Ruimtebeheerplan van de Canarische Eilanden, dat dinsdag door de Ministerraad is goedgekeurd, definieert zes gebieden met een hoog potentieel voor offshore windenergie op de Canarische Eilanden namelijk in Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife met een totale oppervlakte van 561 vierkante kilometer.

Volgens de laatste gegevens is Fuerteventura het eiland met het grootste mariene gebied dat geschikt is voor het hosten van offshore windparken met een zone van 192,24 km2 ten oosten van de kust van Tuineje en Antigua en een tweede zone van 16,15 km2 ten oosten van de kustlijn van Puerto del Rosario.

Het tweede grootste mariene gebied heeft Gran Canaria met 163,89 km2 gelegen ten oosten van de kust van Telde, Agüimes en Santa Lucía de Tirajana.

Op Lanzarote is één enkele zone van 97,39 km2 afgebakend in het noordoosten van het eiland, die loopt van Haría tot Arrecife.

Op Tenerife zijn twee mariene zones toegewezen voor offshore windenergie, 21,32 km2 ten zuidoosten van de kust van Granadilla de Abona en 70,78 km2 ten oosten van de kust van de gemeenten Arico, Fasnia en Guímar.

De zones liggen op een minimale afstand van de kust op ongeveer 1,7 kilometer in Lanzarote, 1,8 kilometer in Tenerife, 5,5 kilometer in Fuerteventura en 5,8 kilometer in Gran Canaria, volgens de metingen van het ministerie.