NA DE ALARMFASEN
Guy Devos op 21-06-2020

NA DE ALARMFASEN

De regering van de Canarische Eilanden heeft, na een lange beraadslaging, de regels goedgekeurd die de toetreding van de Archipel tot de nieuwe normaliteit zullen regelen om de verspreiding het COVID-19-virus tegen te gaan. De regels bevatten gedetailleerde voorschriften over diverse aspecten en activiteiten, waaronder de capaciteitsregels in de horeca, en op evenementen, binnen en buiten. Dit is de start van een atypische zomer omdat er veel evenementen niet meer kunnen of mogen doorgaan.

  Guy Devos
Een virtuele wereld, “made in Tenerife”
op 21-05-2020

Een virtuele wereld, “made in Tenerife”

In de wondere wereld van Virtual Reality zijn Maki Deprez (19) en Caitlyn Meeks (48) dé techneuten bij uitstek. Maki, geboren te Oostende en sinds 16 jaar woonachtig op het exotisch eiland Tenerife leerde haar vriendin Caitlyn eerst virtueel kennen. Dat Caitlyn op dat moment in San Francisco woonde, vormde in hun digitale wereld geen probleem. Het werd het startsein van een intense samenwerking.

GOEDKOPER MET MEER PASSAGIERS
Guy Devos op 01-05-2020

GOEDKOPER MET MEER PASSAGIERS

Je komt naar Tenerife om uit te rusten in een stressloze omgeving om daarna opgeladen de draad terug op te nemen. Of je komt overwinteren op een zonnig eiland met aangename zomerse wintertemperaturen en als de tijd aankomt om terug te keren naar een vertrouwde omgeving, waar familie en vrienden op je wachten, steekt een coronavirus de kop op waarbij COVID-19 alles en iedereen geselt en gijzelt.

  Guy Devos
WEEKOVERZICHT
Guy Devos op 26-04-2020

WEEKOVERZICHT

Met deze korte nieuwsflashes blijf je op de hoogte van het nieuws op Tenerife van de voorbij week

  Guy Devos
WEEKOVERZICHT
Guy Devos op 19-04-2020

WEEKOVERZICHT

Wij publiceren deze rubriek elke zondag. Met deze korte nieuwsflashes blijf je op de hoogte van het nieuws op Tenerife van de voorbije week.

  Guy Devos
WEERBERICHT 2020-04-11
Guy Devos op 11-04-2020

WEERBERICHT 2020-04-11

We besteden onze aandacht om het weer voor de komende dagen exact waar te nemen en precies te beschrijven. Dat is een moeilijke opdracht, maar dat wist je reeds langer…!!

  Guy Devos
CRISISALARM GAAT ONMIDDELLIJK IN
Guy Devos op 15-03-2020

CRISISALARM GAAT ONMIDDELLIJK IN

Het koninklijk besluit waarmee de Spaanse regering de alarmtoestand voor het hele land heeft afgekondigd, met betrekking tot de coronaviruspandemie, omvat verregaande maatregelen op het gebied van de gezondheid met het oog op de versterking van het nationale gezondheidsstelsel. De ministerraad, die het grootste deel van de dag bijeenzat, heeft besloten dat 'alle middelen voor de civiele en militaire gezondheidszorg, openbaar en particulier, ter beschikking worden gesteld' aan de minister van Volksgezondheid, die zich de nodige acties voorbehoudt 'om de samenhang en de billijkheid' van de dienst te garanderen, aldus Pedro Sánchez in de persconferentie.

  Guy Devos
WENSEN VOOR HET ZUIDEN
Guy Devos op 19-01-2020

WENSEN VOOR HET ZUIDEN

Het nieuwe jaar 2020 staat voor de gemeenten in het zuiden bol van plannen en projecten die de levenskwaliteit van de inwoners en bezoekers moet bevorderen.

  Guy Devos
KORTE BERICHTEN 01/2020
Guy Devos op 11-01-2020

KORTE BERICHTEN 01/2020

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd!

  Guy Devos
SOLDEN KORTINGEN REBAJAS 
Guy Devos op 07-01-2020

SOLDEN KORTINGEN REBAJAS 

Een vooraf aangekondigde verkoopperiode waarbij goederen worden aangeboden aan sterk verminderde prijzen noemt met solden in Vlaanderen, opruiming of uitverkoop in Nederland en rebajas in Spanje. In België krijgt het woord uitverkoop een andere betekenis en wordt enkel gebruikt wanneer een handel voor lange tijd of definitief wordt stopgezet.

  Guy Devos
GROOTSTE TONIJN
Guy Devos op 29-12-2019

GROOTSTE TONIJN

De grootste tonijnvis die in de afgelopen jaren werd gevist in de wateren rondom de Canarische Eilanden werd aan land gebracht door een vissersboot uit Tajao (Arico), Santa Cruz de Tenerife. Midden maart gaat het tonijnseizoen van start en wordt er, ook op Tenerife, stevig gevist op deze lekkere vis. Dank zij de beschermende visbeperkingen en de opgelegde visquota die tot 2017 streng waren geregeld worden tonijnen nu groter dan voorheen. Eind november 2017 werd op een internationale conferentie in Marrakech beslist om de vangstquota voor de Oost-Atlantische blauwvintonijn stelselmatig op te trekken van 24.000 in 2016 tot 36.000 ton tegen 2020. Deze beslissing werd genomen door de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), waarin een 50-tal landen zetelen, waaronder ook Japan en de Europese Unie.

  Guy Devos
TERMIETENPLAAG
Guy Devos op 29-12-2019

TERMIETENPLAAG

Als we over termieten spreken denken we dat deze insecten vooral voorkomen in Afrika en aangezien dit continent op een boogscheut van de Canarische archipel ligt is het niet ondenkbaar dat een horde van deze zespotigen de overtocht heeft weten te maken.

  Guy Devos
ARONA WORDT GROOT
Guy Devos op 29-12-2019

ARONA WORDT GROOT

Arona, de meest zuidelijke gemeente van Tenerife met een oppervlakte van 82 km², telde 78.614 inwoners in 2009. De bevolkingsaangroei is de voorbij twee decennia vermenigvuldigd met vier. Momenteel zijn er bijna 100.000 mensen door de voordeur van Arona gegaan. En wat opvalt, is dat bijna de helft van de bevolking van allochtone afkomst is. Ze komen uit liefst 125 landen vanaf vijf continenten.

  Guy Devos
CHAOS IN LAS CHAFIRAS
Guy Devos op 26-12-2019

CHAOS IN LAS CHAFIRAS

Aan de vervloekte jaren van de crisis waarin het leek alsof de aarde alle graafmachines en kranen had ingeslikt, is reeds een tijd lang een einde gekomen. Hoewel het niveau van openbare werken het niveau van vóór de economische recessie nog niet heeft bereikt wordt er toch reeds zwaar geïnvesteerd door de diverse overheden.

  Guy Devos
EERSTE LAADACTIVITEIT IN DE HAVEN VAN GRANADILLA
Guy Devos op 26-12-2019

EERSTE LAADACTIVITEIT IN DE HAVEN VAN GRANADILLA

In de haven van Granadilla werd gisteren voor het eerst een laadactiviteit uitgevoerd. Het 5.600 ton wegend schip Y. Dadayli heeft in de haven 1.000 ton oud ijzer aan boord genomen om over te brengen naar de haven van Setúbal in Portugal.

  Guy Devos
CHIRINGUITOS IN ADEJE EN IN ARONA GESLOTEN
Guy Devos op 25-12-2019

CHIRINGUITOS IN ADEJE EN IN ARONA GESLOTEN

Iedereen die naar Tenerife afreist heeft op het eiland wel een of andere favoriete chiringuito. Een strandbar aan de oceaan of op het strand geeft een ontspannend gevoel en is zeer populair bij toeristen, vooral als ze zich kunnen neervlijen in luie zetels terwijl ze genietend van zon en zee, zich laven aan een verfrissend drankje.

  Guy Devos
PLASTICVERVUILING
Guy Devos op 25-12-2019

PLASTICVERVUILING

Op het strand van Porís de Abona, een idyllische kustgemeente van Arico, heeft de milieuorganisatie Canarias Libre de Plásticos, 50 kilogram macrokunststoffen verzameld.

  Guy Devos
NIET VISSEN, ENKEL ZEEZOOGDIEREN SPOTTEN
Guy Devos op 25-12-2019

NIET VISSEN, ENKEL ZEEZOOGDIEREN SPOTTEN

De maanden maart tot en met juni staan bekend als de beste maanden om een verscheidenheid aan zeezoogdieren te spotten. Ook de rest van het jaar is de kans op waarnemingen vrij groot. Zo kun je het jaar rond tuimelaars, grienden, vinvissen en soms potvissen spotten wanneer je een boot opstapt die 2 tot 3 uur de oceaan rondvaart om je te laten genieten van al dat moois.

  Guy Devos
LAS GALLETAS OPGEPOETST
Guy Devos op 25-12-2019

LAS GALLETAS OPGEPOETST

De gemeente Arona zet alles op alles en wil zijn volledige grondgebied oppoetsen zoals alleen een blazoen kan opgepoetst worden. Natuurlijk kan niet alles in één keer en wordt er deel per deel van de gemeente onder handen genomen. Nu is Las Galletas aan de beurt en ook hier doet de gemeente een beroep op de eilandregering om een duit in het zakje te doen voor de aanleg van een nieuwe wandelpromenade langs de volledige waterlijn van Las Galletas.

  Guy Devos
STRANDEN AANEENGEREGEN
Guy Devos op 25-12-2019

STRANDEN AANEENGEREGEN

Iedereen die ooit op Tenerife was heeft zonder twijfel genoten van een zonnige wandeling over de wandelboulevard die de grens vormt tussen de oceaan en het zuidwesten van Tenerife. Het wandelpad dat begint aan het Arona Gran Hotel in Los Cristianos en eindigt aan het Sheraton Hotel La Caleta, ruim tien kilometer verderop. De promenade verbindt naadloos de gemeenten Arona met Adeje met elkaar en je wandelt zonder het te weten door het gerenommeerde gebied Playa de Las Americas dat op het grondgebied ligt van deze twee gemeenten.

  Guy Devos
KLEIN ITALIË IN ARONA
Guy Devos op 23-12-2019

KLEIN ITALIË IN ARONA

Het zuiden van Tenerife wordt meer en meer het kleine Italië der Canarische Eilanden genoemd. Italianen zijn op hun sokken naar Tenerife gekomen, geruisloos, niet echt een eigenschap dat wij van een Italiaan verwachten. Ze komen reeds lang, eerder een beperkte groep maar om de ene of andere reden zijn ze de laatste jaren met velen in de rij komen staan om naar het zuiden van Tenerife te verhuizen.

  Guy Devos
MASCAKLOOF NOG NIET OPEN
Guy Devos op 23-12-2019

MASCAKLOOF NOG NIET OPEN

Minister van Milieu, José Antonio Valbuena, heeft samen met de vicevoorzitter van de eilandraad en burgemeester Eva García een bezoek gebracht aan de renovatiewerken die uitgevoerd worden in en rond het populaire gehucht Masca.

  Guy Devos