TNT Magazine
Guy Devos op 15-03-2020

CRISISALARM GAAT ONMIDDELLIJK IN

Het koninklijk besluit waarmee de Spaanse regering de alarmtoestand voor het hele land heeft afgekondigd, met betrekking tot de coronaviruspandemie, omvat verregaande maatregelen op het gebied van de gezondheid met het oog op de versterking van het nationale gezondheidsstelsel. De ministerraad, die het grootste deel van de dag bijeenzat, heeft besloten dat 'alle middelen voor de civiele en militaire gezondheidszorg, openbaar en particulier, ter beschikking worden gesteld' aan de minister van Volksgezondheid, die zich de nodige acties voorbehoudt 'om de samenhang en de billijkheid' van de dienst te garanderen, aldus Pedro Sánchez in de persconferentie.

  Guy Devos
Guy Devos op 10-03-2020

LICHT IN DE MASCA-TUNNEL

Een wandeling door de Mascakloof is verboden sinds februari 2018, nadat februaristormen de infrastructuur van het inschepenen heeft verwoest. Daarom werd de toegang van deze populaire wandelroute afgesloten voor het publiek. De eilandregering heeft daarna besloten om de wandeltochten te regelen en een nieuw beheersmodel voor dit natuurgebied te ontwikkelen. Er is veel kans dat de barranco terug wordt opengesteld vanaf de zomer 2020.

  Guy Devos
Guy Devos op 09-03-2020

CARNAVAL LOS CRISTIANOS 2020

Als Santa Cruz zijn carnaval heeft afgesloten komt de carnavalsgekte in het zuiden van het eiland op gang. Waarom deze activiteiten op de verschillende locaties niet samenvallen moet gezocht worden in de exclusiviteitsrechten van het mondiale gebeuren in Santa Cruz. De Tenerfiaanse hoofdplaats kan zich na Rio de Janeiro met fierheid de tweede grootste carnavalsstad ter wereld noemen en wil deze grootse manifestatie alleen claimen.

  Guy Devos
Guy Devos op 29-02-2020

MEER DAN 26.000 LEDEN

Hoe gelukkig kan iemand zijn? Met veel mogen en weinig moeten, sturen wij onze creativiteit de hoogte in en maken daar veel mensen heel blij mee. Hoe meer leden een groep telt hoe langer de ledenlijst wordt en hoe meer interactie er voorbijschiet. Dit logisch gevolg is getrokken uit een groep gelijkgezinden die zich hebben verenigd op een sociaal netwerk.

  Guy Devos
Guy Devos op 22-01-2020

DE POLITIE UW VRIEND

Meer blauw op straat past niet helemaal als slagzin wanneer we het hebben over de politie in Tenerife, want buiten het licht- en donkerblauw lopen hier nog andere kleuren rond. Maar wat is nu het verschil tussen de Nationale Politie, de Lokale Politie, de Guardia Civil en de Canarische Politie. Om begrijpelijke redenen is hier geen spoorwegpolitie aanwezig!

  Guy Devos
Guy Devos op 19-01-2020

WENSEN VOOR HET ZUIDEN

Het nieuwe jaar 2020 staat voor de gemeenten in het zuiden bol van plannen en projecten die de levenskwaliteit van de inwoners en bezoekers moet bevorderen.

  Guy Devos
Guy Devos op 18-01-2020

DIERENWIJDING IN LA CALETA

San Sebastian, is een co-beschermheilige van de gemeente Adeje, naast de Virgen de la Encarnación en Santa Ursula, die telkenjare wordt gevierd op 20 januari. Dit is een van de heiligenvieringen die een massa mensen op de been brengt in het zuiden van Tenerife. Op de legendarische plaats wordt alles wat gerelateerd is aan landbouw en veeteelt in de verering opgenomen.

  Guy Devos
Guy Devos op 11-01-2020

KORTE BERICHTEN 01/2020

Een beknopte synthese uit de persberichten van de voorbije week die een band hebben met Tenerife en daardoor interessant en relevant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving is net niet lang genoeg om te vervelen en is daarom samengesteld uit slechts acht dubbelzinnen waarin alles verwoord wordt. Kort, eenvoudig en duidelijk leesbaar uitgelegd!

  Guy Devos
Guy Devos op 07-01-2020

SOLDEN KORTINGEN REBAJAS 

Een vooraf aangekondigde verkoopperiode waarbij goederen worden aangeboden aan sterk verminderde prijzen noemt met solden in Vlaanderen, opruiming of uitverkoop in Nederland en rebajas in Spanje. In België krijgt het woord uitverkoop een andere betekenis en wordt enkel gebruikt wanneer een handel voor lange tijd of definitief wordt stopgezet.

  Guy Devos
Guy Devos op 29-12-2019

GROOTSTE TONIJN

De grootste tonijnvis die in de afgelopen jaren werd gevist in de wateren rondom de Canarische Eilanden werd aan land gebracht door een vissersboot uit Tajao (Arico), Santa Cruz de Tenerife. Midden maart gaat het tonijnseizoen van start en wordt er, ook op Tenerife, stevig gevist op deze lekkere vis. Dank zij de beschermende visbeperkingen en de opgelegde visquota die tot 2017 streng waren geregeld worden tonijnen nu groter dan voorheen. Eind november 2017 werd op een internationale conferentie in Marrakech beslist om de vangstquota voor de Oost-Atlantische blauwvintonijn stelselmatig op te trekken van 24.000 in 2016 tot 36.000 ton tegen 2020. Deze beslissing werd genomen door de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), waarin een 50-tal landen zetelen, waaronder ook Japan en de Europese Unie.

  Guy Devos
Guy Devos op 29-12-2019

TERMIETENPLAAG

Als we over termieten spreken denken we dat deze insecten vooral voorkomen in Afrika en aangezien dit continent op een boogscheut van de Canarische archipel ligt is het niet ondenkbaar dat een horde van deze zespotigen de overtocht heeft weten te maken.

  Guy Devos
Guy Devos op 29-12-2019

ARONA WORDT GROOT

Arona, de meest zuidelijke gemeente van Tenerife met een oppervlakte van 82 km², telde 78.614 inwoners in 2009. De bevolkingsaangroei is de voorbij twee decennia vermenigvuldigd met vier. Momenteel zijn er bijna 100.000 mensen door de voordeur van Arona gegaan. En wat opvalt, is dat bijna de helft van de bevolking van allochtone afkomst is. Ze komen uit liefst 125 landen vanaf vijf continenten.

  Guy Devos
Guy Devos op 26-12-2019

CHAOS IN LAS CHAFIRAS

Aan de vervloekte jaren van de crisis waarin het leek alsof de aarde alle graafmachines en kranen had ingeslikt, is reeds een tijd lang een einde gekomen. Hoewel het niveau van openbare werken het niveau van vóór de economische recessie nog niet heeft bereikt wordt er toch reeds zwaar geïnvesteerd door de diverse overheden.

  Guy Devos
Guy Devos op 26-12-2019

EERSTE LAADACTIVITEIT IN DE HAVEN VAN GRANADILLA

In de haven van Granadilla werd gisteren voor het eerst een laadactiviteit uitgevoerd. Het 5.600 ton wegend schip Y. Dadayli heeft in de haven 1.000 ton oud ijzer aan boord genomen om over te brengen naar de haven van Setúbal in Portugal.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

CHIRINGUITOS IN ADEJE EN IN ARONA GESLOTEN

Iedereen die naar Tenerife afreist heeft op het eiland wel een of andere favoriete chiringuito. Een strandbar aan de oceaan of op het strand geeft een ontspannend gevoel en is zeer populair bij toeristen, vooral als ze zich kunnen neervlijen in luie zetels terwijl ze genietend van zon en zee, zich laven aan een verfrissend drankje.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

PLASTICVERVUILING

Op het strand van Porís de Abona, een idyllische kustgemeente van Arico, heeft de milieuorganisatie Canarias Libre de Plásticos, 50 kilogram macrokunststoffen verzameld.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

TEN BEL WORDT GEDEBLOKKEERD

Over het vakantiecomplex Ten Bel is reeds heel wat inkt gevloeid. Zowel voor, als gedurende, als na de realisatie zijn talloze artikels, reportages en reacties over het vakantiedorp de revue gepasseerd.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

WOLKEN BEHEERSEN HET LUCHTVERKEER

Overal ter wereld staat het weer op zijn kop. Jan Modaal begrijpt het allemaal niet meer. Het voorjaar was een resolute tegenvaller. Te fris voor de tijd van het jaar en vooral veel te veel wolken. De ene dag is het hoogzomer, de dag daarna kijken we naar een herfstdecor. Daar bovenop komt er de veelvuldige regen in het noorden van Tenerife. Toeristen klagen, land- en tuinbouwers beginnen te zagen en ‘Verrassend Nieuws’ rapporteert.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

MASCANEN ONGERUST

De februaristormen in 2018 hebben roet in het eten gegooid in de planning van resident en toerist die van plan zijn om de barranco af te dalen, om zich daarna aan boord te hijsen van het vaartuig dat hen terug moet brengen naar de bewoonde wereld. Door een flink meteorologisch dipje werd er schade aangebracht aan de fundering, het loopvlak en de reling van de aanlegsteiger op het piepkleine strandje van Masca. Het krakkemikkig gedeelte is nu helemaal gesloopt en onbruikbaar, toch als je het veilig wilt houden.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

NIET VISSEN, ENKEL ZEEZOOGDIEREN SPOTTEN

De maanden maart tot en met juni staan bekend als de beste maanden om een verscheidenheid aan zeezoogdieren te spotten. Ook de rest van het jaar is de kans op waarnemingen vrij groot. Zo kun je het jaar rond tuimelaars, grienden, vinvissen en soms potvissen spotten wanneer je een boot opstapt die 2 tot 3 uur de oceaan rondvaart om je te laten genieten van al dat moois.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

DE BESTE GUACHINCHES

Het eiland bezoeken en daarbij vergeten om een guachinche te bezoeken is een doodzonde, volgens de lokale inwoners. Bovendien blijkt het een vergissing te zijn om de zuiverste vorm van gastronomische traditie te negeren en vooral blijft het roerloos bovenaan jouw bucketlist staan tot op het ogenblik je jezelf dwingt tot een eetbezoek.

  Guy Devos
Guy Devos op 25-12-2019

LAS GALLETAS OPGEPOETST

De gemeente Arona zet alles op alles en wil zijn volledige grondgebied oppoetsen zoals alleen een blazoen kan opgepoetst worden. Natuurlijk kan niet alles in één keer en wordt er deel per deel van de gemeente onder handen genomen. Nu is Las Galletas aan de beurt en ook hier doet de gemeente een beroep op de eilandregering om een duit in het zakje te doen voor de aanleg van een nieuwe wandelpromenade langs de volledige waterlijn van Las Galletas.

  Guy Devos