KLEIN ITALIË IN ARONA

Geschreven op 23-12-2019
Guy Devos


Het zuiden van Tenerife wordt meer en meer het kleine Italië der Canarische Eilanden genoemd. Italianen zijn op hun sokken naar Tenerife gekomen, geruisloos, niet echt een eigenschap dat wij van een Italiaan verwachten. Ze komen reeds lang, eerder een beperkte groep maar om de ene of andere reden zijn ze de laatste jaren met velen in de rij komen staan om naar het zuiden van Tenerife te verhuizen.

De gemeente Arona telt meer dan 10.000 geregistreerde Italianen en 23% van de inwoners zijn buitenlanders; in Adeje en Granadilla zijn Italianen ook de grootste anderstalige gemeenschap. 
In het zuiden van Tenerife is de Italiaanse gemeenschap de afgelopen jaren het meest gegroeid. Niet alleen in deze gemeenten, maar zowat overal op Tenerife zijn ze neergestreken. En dat horen we aan hun kibbelende gesprekken waarbij veel gegesticuleerd gedrag mee gepaard gaat.
Deze demografische explosie in het zuiden van Tenerife is een fenomeen dat zich over het hele eiland verspreidt en samenvalt met een heropleving van commerciële activiteiten in de toeristische sector.
Dat Arona de kroon spant heeft te maken met de aantrekkingskracht van het gebied en de lokroep waarmee Italianen landgenoten aantrekken. Dit is een beetje vergelijkbaar met Costa del Silencio waar Vlamingen goed en veel gedijen en daardoor soortgenoten aantrekken.

Arona is voor de Italiaanse gemeenschap het beloofde land, dat blijkt alvast uit de laatste cijfers van de gemeentelijke telling.
Bijna de helft van de huidige bevolking (46%) is afkomstig van buiten Spanje, voornamelijk uit EU-landen. De immigratieboom heeft van Arona is een gemeente gemaakt met de grootste culturele diversiteit van het land en zelfs van Europa. De grondoppervlakte van 82 vierkante kilometer is de thuisbasis van liefst 123 nationaliteiten uit de vijf continenten.
Als er één nationaliteit is die de laatste jaren in grote getale komt aangespoeld dan zijn dat de Italianen. Ze hebben de Engelsen, de Duitsers en de Belgen in een klap van het podium heeft geveegd. Niet minder dan 10.253 Italiaanse onderdanen verblijven permanent in Arona. Dat is 23% van het totale aantal buitenlandse inwoners en meer dan 10% van het totale bevolkingsaantal.

Je hoeft enkel maar een tijdje rond te wandelen in Los Cristianos of op een terrasje te gaan zitten om te horen dat Italiaans verreweg de meest gesproken taal is, blokletterde de lokale pers.
De Italiaanse kolonie die in Arona is geregistreerd komt van overal op het Italiaanse schiereiland. Ze installeren zich in nog 12 andere gemeenten op het eiland en immigreren ook naar het kleinste zustereiland El Hierro.

Niet alleen ouderen komen eraan, ook de jongere medemens want deze categorie verwacht hier werkgelegenheid en lagere kosten in levensonderhoud. Ook het klimaat, zon en strand, de cultuur en de tradities spelen een rol in het magnetiseren van de Italiaanse inwijkelingen. Werkwilligen vinden snel werk in restaurants, cafés, hotels en winkels die door landgenoten worden uitgebaat. Soort zoekt soort, de vraag is enkel hoelang dit aanbod geldig blijft. 
Zelfs de naam van de gemeente helpt hen zich thuis te voelen. De gemeente Arona heeft een naamgenoot in Italië, een stad met dezelfde naam waar 15.000 Aronesi wonen, gelegen in de provincie Novara, in de regio Piemonte.

Naburige gemeenten zoals Adeje, Guía de Isora, Santiago del Teide, San Miguel de Abona en Granadilla hebben ook een toename van Italiaanse staatsburgers gezien. In Granadilla zijn er bijna 3.500 inschrijvingen en in Adeje hebben gemeentelijke bronnen ons bevestigd dat de Italiaanse gemeenschap de Britse al ruimschoots heeft overtroffen. Officieel wonen er bijna 20.000 Italianen in deze gemeente.

De ranglijst van de 10 nationaliteiten met het grootste aantal inwoners in Arona wordt aangevoerd door de Spanjaarden (51.415), gevolgd door Italianen (10.253), Britten (7.529), Duitsers (2.340), Belgen (2.036), Chinezen (1.893), Marokkanen (1.626), Cubanen (1.482), Senegalezen (1.186) en Venezolanen (1.182).
Als curiosum bevat de lijst nationaliteiten waarvan slechts één inwoner in de gemeente Arona woont, zoals Afghanistan, Burundi, Cyprus, El Salvador, Kirgizië, Liberia, Liechtenstein, Madagaskar, Mongolië, de Republiek Korea, San Marino, Oezbekistan en Zambia.