STRANDEN AANEENGEREGEN

Geschreven op 25-12-2019
Guy Devos


Iedereen die ooit op Tenerife was heeft zonder twijfel genoten van een zonnige wandeling over de wandelboulevard die de grens vormt tussen de oceaan en het zuidwesten van Tenerife. Het wandelpad dat begint aan het Arona Gran Hotel in Los Cristianos en eindigt aan het Sheraton Hotel La Caleta, ruim tien kilometer verderop. De promenade verbindt naadloos de gemeenten Arona met Adeje met elkaar en je wandelt zonder het te weten door het gerenommeerde gebied Playa de Las Americas dat op het grondgebied ligt van deze twee gemeenten.
Eens je voorbij de haven van Puerto Colón bent rijgen de strandjes zich aan elkaar.

Uiteraard heb je gedurende dit wandelmoment je oog laten vallen op de bevallige strandjes met  exotische namen als Playa de La Pinta, Playa de Bobo, Playa de Torviscas, Playa Fañabé, Playa El Duque, Playa La Enramada, om zo in La Caleta te eindigen. In één adem wordt dit ook wel eens de Costa Adeje genoemd.
Bij dit lijstje werd er een nieuwe zandstrook toegevoegd met de naam Playa El Duque Norte, een goudgeel strand is het niet geworden, wel een zwart fijnkorrelige zandpartij van 400 meter lang dat zich uitstrekt over 14.000 vierkante meter. Doordat de waterlijn zich verplaatst door de getijdenvorming is het strand 18 tot 46 meter diep. Weken werd er gewerkt aan de kuststrook van het gehucht El Beril, bulldozers bulderden en ontelbare vrachtwagens reden af en aan met materieel.

Twee miljoen euro werd er geïnvesteerd door Western Islands Company, ook eigenaar van het majestueuze hotel Bahía del Duque, die tot 2022 de wettelijke concessiehouder is van dit stukje strand.

Het nieuwe strand El Duque Norte heeft drie toegangen die uitgerust zijn met met houten paden, speciaal voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het strand is uitgerust met een douche en een voetenbad, een schaduwrijk terras en een uitkijkplatform voor strandredders. Er werden bovendien 32 palmbomen aangeplant om het strandzicht te verfraaien. Om de duurzaamheid van het aangevoerde zand te garanderen en om de kuststrook te beschermen tegen wind, getijen en stormen werden er zee-inwaarts dijken aangelegd met een totale lengte van 170 meter.

De voorzitter van de Western Islands Company of de Compañía de las Islas Occidentales (CIO), Francisco Javier Zamorano, benadrukte dat de opening van het strand samenvalt met de 25ste verjaardag van Hotel Bahía del Duque. Hij voegt er naadloos aan toe dat deze verwezenlijking een mijlpaal is in de ontwikkeling van een toerismemodel met topkwaliteit, waarbij de nadruk wordt gelegd op milieubescherming en duurzame ontwikkeling.