WEERBERICHT 2020-04-11

Geschreven op 11-04-2020
Guy Devos


We besteden onze aandacht om het weer voor de komende dagen exact waar te nemen en precies te beschrijven. Dat is een moeilijke opdracht, maar dat wist je reeds langer…!!

Vanaf 11 april 2020 wordt aan alle voorwaarden voldaan om de Canarische Eilanden andermaal onder te dompelen in onstabiele weersomstandigheden.
Er nadert op grote hoogte een enorme koudebel. Een luchtmassa van koude polaire oorsprong (= brongebied en niet te verwarren met arctische lucht) waarin de temperatuur op 5 kilometer hoogte (500 hPa) -26 °C. bedraagt, beweegt zich in zuidelijke richting. Daar zit heel veel vocht in.
Deze luchtmassa botst niet alleen met de warmere subtropische lucht, maar ook met de luchtmassa die vanaf de Westelijke Sahara staat. Daarom ontstaat onstabiliteit waarin veel regen, hagel en sneeuw op hoger gelegen delen en rukwinden voorafgaand aan de buien ontstaan. Donder en bliksem is deze week niet uitgesloten.

De luchtmassa verplaatst zich uiterst langzaam en daarom zal deze situatie een paar dagen duren. Alle eilanden zullen een deel van de instabiliteit moeten verwerken. De wind zwiept van het noordoosten, met veel wind over de zuidoostkust, naar het noordwesten, met veel wind over de westkust.
Het weer typeert zich vooral door een lagere temperatuur als gevolg van de koude airbag die ons overvalt. Mede door de bewolking en het ontbreken van de thermische zonnestralen blijven de temperaturen steken op minimale waarden voor de tijd van het jaar. Paaszondag en Paasmaandag zijn donkere dagen waarin een paar liter hemelwater kan vallen, vanaf donderdag blijft het weer wisselvallig tot begin volgende week. Verder durven wij nog niet te kijken om de betrouwbaarheid hoog te houden.

De sneeuwgrens zakt naar 2.000 meter en daarom zal de Teide straks opnieuw schitteren als een alp. De komende week kondigt zich aan als vriesdagen, dan komen de temperaturen niet boven het nulpunt.