NAUWERE SAMENWERKING TUSSEN DE CANARISCHE EILANDEN EN MAROKKO

NAUWERE SAMENWERKING TUSSEN DE CANARISCHE EILANDEN EN MAROKKO

Geschreven op 06-12-2019
Guy Devos


De Canarische regering streeft naar een uitbreiding van de handelsbetrekkingen met Marokko en daarom reisde de president Fernando Clavijo met een grote zakendelegatie naar het oostelijk  buurland. De tweedaagse reis bevat een drukke agenda omdat deze als doel heeft de om institutionele betrekkingen te versterken, om nieuwe commerciële mogelijkheden te onderzoeken en om een nauwere samenwerking tussen de twee gebieden voor te stellen. President Clavijo ontmoette daarvoor premier Saàd-Eddine in Rabat en koning Mohamed VI op het koninklijk paleis.

Europa er op wijzen dat een buurland als Marokko heel belangrijk is en dat de Canarische Eilanden zijn eigen betrekkingen kan leiden, moet een duidelijk Europees signaal zijn. Tijdens het bezoek heeft het Canarische overheidsbedrijf Proexca, een overeenkomst ondertekend waarmee een  com-municatiekanaal wordt gecreëerd met de confederatie van Marokkaanse zakenmensen.
Technici van het Technologisch Instituut van de Canarische Eilanden (ITC) legden contacten met het Marokkaans energieagentschap om de mogelijkheden van hernieuwbare energie, ontzilting en elektrificatie van geïsoleerde gebieden in het buurland te analyseren. Daarnaast zal de Canarische regering een studiebeursprogramma met Marokko opzetten. Een soortgelijk beurzenprogramma loopt al in Kaapverdië, Senegal en Mauritanië en staat nu open voor Marokko. Bovendien zal de steun voor technisch advies aan Canarische bedrijven worden versterkt, zodat zij zich kunnen inschrijven op openbare aanbestedingen in Marokko. Met de politieke delegatie reisden 36 bedrijven mee, plus de voorzitters van de bedrijfsfederaties van beide provincies en de voorzitters van de Kamer van Koophandel van Santa Cruz de Tenerife en van Lanzarote.