TERMIETENPLAAG

TERMIETENPLAAG

Geschreven op 08-12-2019
Guy Devos


Als we over termieten spreken denken we dat deze insecten vooral voorkomen in Afrika en aangezien dit continent op een boogscheut van de Canarische archipel ligt is het niet ondenkbaar dat een horde van deze zespotigen de overtocht heeft weten te maken.
We lazen de voorbije weken reeds berichten in de lokale kranten dat Tagoro, een deelgebied van La Tacoronte, te maken krijgt met een termietenplaag en dat de gemeentelijke overheid zich heeft ingelaten met de bestrijding ervan. Maar dat de termieten nu ook zijn aangekomen in El Pris, doet ons concluderen dat de gemeentelijke acties niet echt doeltreffend waren.
Via sociale media horen we angstkreten van de bewoners die waarschuwen dat deze witbleke tot kleurloze insecten die leven van dood hout, plantmateriaal, schimmels en uitwerpselen, zich massaal tegoed doen aan organisch materieel, zowel op private als op openbare plaatsen.
De ondergrondse termietensoort met de Latijnse naam Reticulitermes flavipes breidt zich snel uit en bezet een gebied dat groter is dan gedacht.
Nu richt iedereen zich tot de specialisten die hulp moeten bieden, want het voorplantingssysteem van termieten is spectaculair. Een koningin legt tot 30.000 eitjes per dag die na 24 tot 30 dagen uitkomen. Als je weet dat koninginnen 15 tot 20 jaar oud kunnen worden, dan is het product een getal met negen cijfers.

Niet alleen de beestjes zijn schuldig, ook de mensen, want vuilnis, groenafval en afbraakmateriaal worden massaal gestort op plaatsen waar de termieten gemakkelijk toegang tot hebben.
Door de gemeente Tacoronto werd bioloog David Hernandez van de Universiteit van La Laguna ingehuurd om de grootte van de besmetting te bepalen, maar de resultaten zullen maar gekend zijn binnen dertig dagen.
David Mora, van het verdelgingsbedrijf Anticimex, was een van de mensen die voorafgaandelijk heeft gewaarschuwd dat de plaag zich gemakkelijk kon verspreiden.
Hoeveel huisgezinnen nu zijn getroffen door de massale uitbreiding van de termieten is nog niet geweten. Maar in 2015 registreerde het Canarische Instituut voor de Statistiek slechts 361 inwoners die geconfronteerd werden met een termietenprobleem.
De vissersgemeenschap vreest dat de termieten zich snel zullen verplaatsen en zich tegoed zullen doen aan de vissersvloot, die voornamelijk uit houten boten bestaat.
Het probleem is ernstig te noemen omdat de insecten goed gedijen in de subtropische temperaturen en omdat laurierbossen en de wijngaarden een ideale biotoop voor hen zijn.

De eilandregering zal een studie laten uitvoeren om het gedragspatroon, de omvang en de uitbreiding van de termieten in kaart te brengen. Dit is echter een moeilijke opgave omdat resultaten niet op een korte termijn kunnen verkregen worden.

Wel krijgen de inwoners het advies om vuilnis en ongecontroleerd storten van houten meubels en plantaardig afval te vermijden om aldus de verdere uitbreiding van de termietenplaag een halt toe te roepen. Alles waarin termieten zich reeds hebben genesteld moet verbrand worden en organische transporten over het hele eiland moeten verboden worden.