VLIEGBOTEN TUSSEN DE EILANDEN

VLIEGBOTEN TUSSEN DE EILANDEN

Geschreven op 09-12-2019
Guy Devos


Als je je wilt verplaatsen tussen de eilanden neem je het vliegtuig of een overzetboot. De keuze wordt altijd gemaakt in functie van de prijs, tijd en gemak. Als je voor een boot kiest dan kan het snel, met een catamaran, of traag, met een conventionele ferry.
Vanaf de zomer in 2020 komt er niet alleen een nieuwe speler, maar wordt er ook een nieuw vervoermiddel ingezet tussen Tenerife en Gran Canaria.
Er is een vliegende boot op komst, net zoals deze reeds gebruikt worden voor korteafstandsvluchten tussen de eilanden in onder andere Azië en Rusland.
Dit transportmiddel heeft een aantal voordelen, vooral wanneer een vliegtuig rakelings boven het water vliegt. De lucht onder de vleugels wordt daardoor afgeremd en daarmee wordt het drukverschil en de draagkracht groter. Wanneer de vleugels dicht boven het water voortbewegen, kan de lucht niet omlaag. Daarom neemt de geïnduceerde weerstand af.
Tweemaal voordeel om dicht bij het wateroppervlak te vliegen en gebruik te maken van het grondeffect.

Het bedrijf Canary Islands Wigs (Ciwigs) heeft zijn voornemen bekendgemaakt om de havens van Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria in een half uur met elkaar te verbinden door het inzetten van vliegschepen. Deze boten, die juridisch gezien vliegtuigen zijn, maken gebruik van het grondeffect om zich met snelheden van bijna 200 kilometer per uur te verplaatsen zonder het water te raken tijdens de reis.

Het eerste toestel zal in de zomer van 2020 op de eilanden aankomen om door het Directoraat-generaal van de Koopvaardij getest te worden. Pas na goedkeuring zal er met de reguliere activiteiten worden begonnen. Het bedrijf dat deze ‘overvaartvluchten/overvliegvaarten’ zal uitvoeren is van plan om in juni 2021 te starten met de commerciële exploitatie ervan.
Nadien zal de mogelijkheid onderzocht worden om andere eilanden rendabel met elkaar te verbinden.