GUACHINCHES VERDWIJNEN

GUACHINCHES VERDWIJNEN

Geschreven op 23-12-2019
Guy Devos


Zelfgemaakte wijn en gerechten klaargemaakt met eigen gekweekte producten is de essentiële basis van de authentieke guachinche, of ten minste voor het dragen van deze naam. Voor alle duidelijkheid, je vindt geen guachinche in het drukke zuiden midden in een toeristisch centrum. En als je toch deze naam mocht tegenkomen dan is dat een lokmiddel dat valselijk verwijst naar dit soort eethuisjes. U weze gewaarschuwd.
De authentieke en traditionele guachinches staan op het punt te verdwijnen door ongemakken en grillen, zowel op basis van uitbating als door de regelgeving die streng, niet transparant, maar wel uiterst complex is.
Op 1 augustus 2013 werd een verordening goedgekeurd waarin de Regering van de Autonome Gemeenschap van de Canarische Eilanden de lijnen vastlegde waaraan de guachinches werden onderworpen. Het decreet 83/2013 van 1 augustus regelt de activiteit van tijdelijke afzet van eigen gemaakte wijn en de infrastructuur waarin deze werd ontwikkeld en geproduceerd. In de norm wordt een guachinche gedefinieerd als ‘een detailhandel die gedurende een bepaalde periode in het jaar is geopend en waarin eigen wijn wordt geproduceerd door druiven die gekweekt worden in wijngaarden die eigendom zijn van of geëxploiteerd worden door de wijnproducent en  die zijn ontwikkeld in eigen lokalen of inrichtingen. Deze ruimten moeten deel uitmaken van de woning of in lokalen die op het bedrijf zijn gelegen en moeten voldoen aan vastgestelde hygiënische voorwaarden’.
Na twee jaar heeft het Directoraat-Generaal van Toerisme van de Canarische regering een onderzoek ingesteld in het noorden van Tenerife om na te gaan of het regionale decreet werd nageleefd. Dit was niet naar de zin van de overkoepelende vereniging Asociación de Pequeños y Medianos Empresarios del Valle de La Orotava (Apymevo) die stelde dat de duurtijd te beperkt was om zich in orde te stellen met de betreffende wetgeving. Bovendien stelt de vakorganisatie dat de regering niets doet tegen eetgelegenheden die valselijk het woord guachinche gebruiken.
Het wordt moeilijk voor onze leden om het hoofd boven water te houden omdat de uitbating arbeidsintensief is. Eigen producten kweken om daarna klaar te maken en als schotels op te dienen aan klanten is gelijk aan het uitoefenen van drie beroepen; tuinbouwer, wijnproducent en restaurantuitbater.
Het valselijk gebruiken van de naam guachinche is nefast voor de uitbatingen die het wel goed menen en voldoen aan alle reglementen ter zake.