WOLKEN BEHEERSEN HET LUCHTVERKEER

WOLKEN BEHEERSEN HET LUCHTVERKEER

Geschreven op 25-12-2019
Guy Devos


Overal ter wereld staat het weer op zijn kop. Jan Modaal begrijpt het allemaal niet meer. Het voorjaar was een resolute tegenvaller. Te fris voor de tijd van het jaar en vooral veel te veel wolken. De ene dag is het hoogzomer, de dag daarna kijken we naar een herfstdecor. Daar bovenop komt er de veelvuldige regen in het noorden van Tenerife. Toeristen klagen, land- en tuinbouwers beginnen te zagen en ‘Verrassend Nieuws’ rapporteert.

Het weer treft niet alleen de mensen, ook het luchtverkeer wordt getroffen meteorologische aanvallen. De luchthaven Los Rodeos is reeds meermaals het slachtoffer geweest van een mar de nubes die vanaf de oceaan de tentakels uitspreidt om het hele gebied urenlang onder een dikke wolkenlaag te verbergen, zie dit filmpje.

In dergelijke meteorologische situaties wordt de luchthaven gesloten voor alle verkeer. Vertrekken worden dan uitgesteld en aankomende vluchten omgeleid. En soms zijn de passagiers daar niet gelukkig mee. Het was deze week zo erg dat de Guardia Civíl is tussengekomen om de gemoederen te bedaren.

 Gelukkig ligt er in het zuiden een luchthaven die nooit met dit weerfenomeen te maken krijgt. Zo zorgde Tenerife Sur voor de opvang van de afgeleide vluchten. De passagiers werden dan met bussen naar de hoofdstad vervoerd.

Anders verging het de passagiers die om 17.25 uur met Iberia Express naar Madrid zouden vliegen. Om 22.30 uur, ruim vijf uur later hadden zij nog geen informatie gekregen over het verder verloop van hun vlucht. Wel ontving iedere gedupeerde persoon een maaltijdcheque van 12 euro, maar dat kon de honger naar meer uitleg niet stillen. Iedereen had wel een reden om op tijd in Madrid te zijn, maar de weergoden beslisten daar anders over.
Een van de afgeleide vluchten naar de zuidelijke luchthaven Reina Sofie kreeg dan ook nog eens te maken met een akkefietje. De passagiers bleven langer aan boord van het vliegtuig dan voorzien omdat ze niet konden uitstappen.
Aena, de luchthavenuitbater bevestigt dat de mobiele trap niet werd aangebracht door een kleine vergetelijkheid.