GEVAARLIJKE SPORTEN

GEVAARLIJKE SPORTEN

Geschreven op 07-02-2020
Guy Devos


Gevaarlijke sporten nemen niet weg dat sporten ook gezond is, bovendien kan sporten ook een passie zijn of worden. Dat hangt af van de mate waarin je graag of met verve een sport beoefent. De graad van gevaarlijkheid hangt dan weeral af van een aantal factoren die terug te vinden zijn in de soort sport die je wil beoefenen. Dit kunnen onder meer zijn; contactsport, extreemsport, sport met of zonder toestellen, winter- of zomersport, individuele sporten, motorische sporten en nog een aantal meer.

Tenerife leent zich uitstekend tot sportief gedrag en daardoor wordt er velerlei gesport. Iedere sport heeft zo een beetje zijn eigen habitat en daarom worden sporten uitgevoerd in hun natuurlijke biotoop. Zwemmen doe je in het water, wandelen op het land en parapenten in de lucht. En precies daar schuilt het gevaar want de risico's op ongelukken is bij bepaalde sporten aanzienlijk groter dan bij andere.

De regering van de Canarische Eilanden noemt dit risicosporten en zal voortaan bedrijven die gevaarsporten aanbieden aan de toeristen meer en beter controleren. De bedrijven zullen de overheid moeten informeren over de sportactiviteit(en) die zij aan de toeristen aanbiedt en bovendien zullen zij ook hun klanten een minimumopleiding moeten geven alvorens de activiteit uit te oefenen; zoals dat reeds jaren bij het duiken toegepast wordt.

Er gebeuren te veel ongevallen met zware letsels en heel dikwijls met de dood tot gevolg. Onrustwekkende cijfers van die ene sport die er met kop en schouders bovenuit steekt: paragliden.
Met een valscherm vanaf een hoogte naar beneden glijden is best wel fascinerend, doch ook wel gevaarlijk want er vielen dit jaar in Tenerife reeds een aantal doden en meerdere slachtoffers veelal met zware kwetsuren te betreuren. De hulpdiensten rukken gemiddeld om de vijf dagen uit voor een ongeval waarbij een paraglider is betrokken.
Nogal wat incidenten gebeuren door parapenters die geen ervaring hebben met bergvluchten en die de gevaren van meteorologische instabiliteit, mede door de topografie van het eiland, onderschatten. De opgedane ervaring in hun thuisland blijkt onvoldoende om de combinatie van topografische en meteorologische fenomenen hier de baas te kunnen. Zo kom je voor verrassingen te staan. Geen technische fouten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, wel menselijke fouten door verkeerde inschattingen, slechte reacties en dito beslissingen.

Er werd door de overheid reeds langer nagedacht om deze sport aan strengere regels te onderwerpen. Het Dirección General de Seguridad y Emergencias del Gobierno de Canarias, of het veiligheidsorgaan van de Canarische regering zal omwille van het aantal incidenten nauwlettender toezien op deze vliegactiviteiten. Bovendien zal een verplichte aangifte van de sportbeoefening remmend werken: indien de reglementering verzwaard wordt zal het kaf van het koren worden gescheiden. Dat is de denkwijze.
Aan de andere kant zullen de buitenlandse paragliders hun sport enkel onder bepaalde voorwaarden kunnen beoefen, bijvoorbeeld ná een bijscholing die vooral de topografie of terreinkennis en meteorologische specificaties zal toelichten.

Maar niet alleen de paragliders vallen onder deze regelgeving, ook andere volgens de overheid gevaarlijke sporten. De lijst is lang; toch zet ik ze even op een rij en aldus vermijd ik om de vraag te krijgen welke sporten onder deze regelgeving vallen.
Zet je maar schrap.
Duiken, zwemmen, windsurfen, kitesurfen, waterskiën, wakeboarden, wakesurfen, parascending, waterscooters en jetskiën, raften, hydrospeed, kanoën, roeien, afdalen van ravijnen en kloven, bungeespringen, buggy- en quadriding, klimmen, speleologie, mountainbiken, motorcross, bergcross, paardensport, skiën, snowboarden, waterboarden, paraski, snowbike, ballonvaren, skydiven, basejumpen, wingsuit gliding, parasailing, zweefvliegen en het hierboven uitvoerig beschreven paragliding.
Gelukkig staat de Lucha Canaria niet in deze lijst ...!

Keep it safe, is de Engelstalige boodschap van de Canarische regering, Mantenerla a salvo ook.