CORONAVIRUS OP TENERIFE

CORONAVIRUS OP TENERIFE

Geschreven op 13-03-2020
Guy Devos


We kunnen er niet meer onderuit. Wereldwijd werd een pandemie aangekondigd en ook Tenerife, en met uitbreiding, de Canarische Eilanden, vallen in de greep van het Covid-19-virus.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag, 12 maart 2020, gemeld dat er op de Canarische Eilanden zeven nieuwe Covid-19-positieven zijn geregistreerd wat het totaal op 28 besmette  gevallen brengt.
De zeven nieuwe besmettingen komen voor op Tenerife. Daardoor staat het aantal besmette personen op eenentwintig. Hiervan behoren er vier tot dezelfde groep Italiaanse burgers die in het ziekenhuis zijn opgenomen; drie zonder enige symptomen en één met symptomen. Buiten deze groep bevindt er zich één slachtoffer in het ziekenhuis, alle anderen verblijven thuis in isolatie.
Op Gran Canaria zijn er zeven actieve gevallen en op Fuerteventura is er 1 persoon besmet.

De minister van Volksgezondheid, Teresa Cruz Oval, zal vandaag het uitvoerend comité van de Canarische eilanden voorzitten om de nodige maatregelen te analyseren en overeenstemming te bereiken. Met betrekking tot de gratis informatielijn die is geactiveerd door het ministerie van Volksgezondheid (900 112 061) werden er gisteren 1.608 oproepen genoteerd. Als gevolg van het enorme aantal telefoontjes dat zowel het noodnummer (112) als het speciale meldnummer (900061112) heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten het team te versterken.

Overeenkomstig de aanbevelingen van de regering van de Canarische Eilanden hebben de gemeenteraden van Candelaria, Granadilla, Arona en Santiago del Teide al hun feesten opgeschort. Alle groepsgebeuren wordt verboden, alsook de sportmanifestaties.

Patiënten in het ziekenhuis zullen de komende 14 dagen slechts heel beperkt bezoek kunnen ontvangen en een bezoek aan ouderen in sociale gezondheidscentra of sociale woningen wordt verboden. Ook alle vrijetijdsactiviteiten die worden georganiseerd door seniorenclubs of sociale centra worden geannuleerd.

De autonome regering heeft besloten deze nieuwe beperkingsmaatregelen vast te stellen om te proberen de ouderen, de zieken en het medisch personeel te beschermen tegen het virus. Controle van ziekenhuizen vereist het opstellen van nieuwe protocollen die zijn aangepast aan de omstandigheden van elk centrum, maar in principe zal het beveiligings- en verplegend personeel verantwoordelijk zijn voor het controleren van de in- en uitgangen.

Alle schoolreizen buiten de eilanden worden de komende twee maanden geannuleerd, evenals alle theoretische en praktische lessen die plaatsvinden in gezondheidscentra en in grote bedrijven. De schorsingen hebben ook gevolgen voor de culturele, sportieve en sociale evenementen die niet kunnen doorgaan als er meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn.

Eerder al werden alle vluchten tussen Spanje, inclusief de Canarische Eilanden, en Italië geschrapt. De maatregel ging in op woensdag 11 maart om 00.00 uur duurt tot woensdag 25 maart om 00.00 uur en kan worden verlengd indien nodig. Regelmatige evaluaties zullen de evolutie van de epidemie in Italië om opvolgen.

Om, ook op Tenerife, besmetting van het coronavirus, maar ook andere virussen zoals het griepvirus, te voorkomen:

Was je handen regelmatig met water en vloeibare zeep.

  • Vermijd handen geven.
  • Was je handen regelmatig met water en vloeibare zeep.
  • Niet kussen en omhelzingen vermijden
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje en gooi dit onmiddellijk in een gesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoek, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
  • Blijf thuis als je ziek bent. Bepreek milde klachten of symptomen met een arts (telefonisch).
  • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn. Probeer een afstand van 1,5 meter te houden.
  • Raak je gezicht niet aan met je handen.
  • Mondmaskers dragen helpen niet om het virus tegen te houden.

Dit artikel zal geüpdatet worden als er zich nieuwe elementen, voorzorgs- of beschermingsmaatregelen en adviezen van de overheid worden aangekondigd.