TNT Magazine
Guy Devos op 28-08-2020

WEERFENOMENEN (2)

Welk weer is het op Tenerife, een eiland van amper 2.035 vierkante kilometer groot? Het antwoord is niet eenvoudig en vooral niet weer te geven in één verklarende zin. Het eiland heeft een danige topografische verscheidenheid dat je een aantal weertypes nodig hebt om de waarnemingen op éénzelfde moment te beschrijven.

  Guy Devos
Guy Devos op 27-08-2020

WEERFENOMENEN (1)

Eiland van de eeuwige lente. Waar hebben wij dat nog gehoord? Lang geleden was dat een uitspraak die Christoffel Columbus over de lippen haalde toen hij in de contreien verbleef. Hij verbleef hier niet lang genoeg om te ondervinden dat dit subtropisch gebied ook soms een meteorologisch dipje vergaat.

  Guy Devos
Guy Devos op 26-08-2020

Vandaag en morgen, heet weer

Enorme luchtmassa’s uit West-Afrika brengen hoge temperaturen naar de Canarische Eilanden. Vandaag en morgen zal de maximumtemperatuur in grote delen over het binnenland van de eilanden meer dan 37 graden bedragen en zelfs de veertig graden bereiken op bepaalde locaties op Gran Canaria.

  Guy Devos
Guy Devos op 10-07-2020

HET WEER EENVOUDIG UITGELEGD

Ooit schreven wij ergens dat er op Tenerife maar twee seizoenen bestaan en in hetzelfde artikel, een paar alinea’s lager, maakten wij doelbewust allusie op het feit dat je hier ook vier seizoenen op één dag kunt beleven. Dit is ook zo, maar om dat mee te maken moet je in de winter een ommetje maken via La Laguna, La Esperanza en het plateau Las Cañadas. Het weer is een rare snuiter en maakt soms bokkensprongen. Gelukkig is er aan de zuidkust ruim 300 dagen per jaar zon en is het heerlijk vertoeven.

  Guy Devos
Guy Devos op 15-05-2020

Wind, veel wind

De regering van de Canarische Eilanden heeft een alarmsituatie afgekondigd als gevolg van de sterke wind op alle westelijke eilanden plus Gran Canaria op zondag 17 mei 2020 vanaf 20.00 uur ’s avonds.

  Guy Devos
Guy Devos op 22-02-2020

WEERBERICHT 2020-02-22

Het weer op en rond de Canarische Eilanden kan alle kanten op en soms loopt het de spuigaten uit. Teveel weer van eenzelfde soort accumuleert en wordt gevaarlijk voor mens en dier. Daarom verwittigt de overheid, samen met het nationaal meteorologisch instituut Aemet met de toepasselijke alertas, dan pas verschijnen er waarschuwingen en berichten in de pers en op sociale media over het aankomende weer.

  Guy Devos
Guy Devos op 11-02-2020

WEERBERICHT 2020-02-11

Om dit weerbericht in te leiden moet ik vooral de nadruk leggen op de klimatologische complexiteit van het gebied waarin Tenerife ligt en de landschapsvariëteit van het eiland zelf. Niets is moeilijker dan een weerbericht samen te vatten voor een gebied met vijf (micro)klimaatzones die op hun beurt nog eens afhankelijk zijn van tientallen externe factoren. En toch doen we poging ...!

  Guy Devos
Guy Devos op 20-01-2020

WEERBERICHT 20200120

Alhoewel wij steeds beweren dat er op Tenerife slechts twee seizoenen zijn, is er wel een winterperiode die bij de plaatselijke bevolking als fris (!) wordt bestempeld. Met temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius is dit winterklimaat voor Lage Landers een echte topper en daar kunnen de thuisblijvers alleen maar jaloers op zijn.

  Guy Devos