WINTER OP TENERIFE

WINTER OP TENERIFE

Geschreven op 08-01-2020
Guy Devos


Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het koudste momentum van het jaar verbleken de meeste mensen. Zij die reeds kwamen of er nog zijn kunnen zich alvast opwarmen aan de winterzon en daarmee hun lichamen belonen met een heuse vitamine D-kuur. De maandgemiddelden van december en januari verklaren ons dat (1) de gemiddelde maximumtemperatuur net boven de 20° Celsius liggen, (2) de gemiddelde minimumtemperatuur niet verder wegzakt dan 14° Celsius, (3) er dagelijks 5 tot 6 uur zonneschijn is, (4) dat het strandwater niet kouder wordt dan 19° C en (5) er 26 regendagen zijn in het zuiden van Tenerife.

De vier seizoenen moet Vivaldi herschrijven; met twee jaargetijden zijn we hier content. Alhoewel, waar heb ik ooit geschreven dat je 4 seizoenen op één dag kunt beleven! Ja, dat is juist maar dan moet je het warmere zuiden verlaten en via La Laguna en La Esperanza naar de Teide rijden én… veel geluk hebben, want de vier seizoenen zijn ook hier een toevalstreffer.

Gek hoor, als je de winter voor de eerste keer beleeft in deze klimaatzone. Vooral de kerst- en nieuwjaarsperiode doen ongewoon aan. Terwijl je een kerstmuts op je hoofd zet, moet je gelijk je zweet afvegen. Of je slentert in zomerkledij door de winkelstraten met etalages vol howhowhow-kerstmannen, wattensneeuw en vliegende sleden. En wat nog meer opvalt is de overal hoorbare kerstmuziek die de oren streelt (!) onder een stralende zon, waar wij noorderlingen normaal gekleed gaan in dikke winterkledij.

De kans is groot dat je rond de kerstperiode op het strand ligt te zonnen en vervolgens een ‘cafe con leche’ drinkt in de schaduwzijde van een terras in de nabijheid van een kerstboom of dito stal.
Ik schreef ‘de kans is groot’ want meteorologie is geen exacte wetenschap en als zodanig kun je ook geconfronteerd worden met minder zonnig weer. De passaten kunnen nukkig zijn; wolken, wind, zeedeining, calima en regen zijn in deze periode van het jaar niet uit te sluiten.
Je werd verwittigd, niet alles is goud wat schittert… desondanks bleef het weer schitteren. Wat een verschil met de vorige winter!

Straks begint de lente, toch deze die we op school hebben geleerd. Om praktische redenen begint op het noordelijk halfrond de meteorologische lente op 1 maart maar met dat gegeven houden wij nu geen rekening. De officiële lente start op 21 maart en op Tenerife start deze na een aangename winerperiode …!

Eén ding staat als een paal boven water; we krijgen nog te maken met een storende, onstabiele luchtmassa's die ook ‘depressies’ worden genoemd. Niet de temperaturen gaan als dusdanig veranderen, wel de windrichting wordt dan verstoord. Iedereen die regelmatig naar boven kijkt weet dat de constante van de passaten dan onderbroken wordt en de wind even kan wegdraaien naar een ‘westelijke’ hoek. Onze eigen weerspreuk spreekt dan boekdelen, alhoewel deze zegswijze maar uit vijf woorden bestaat. Oost bloost, west niet best.

Wat de meest plausibele weersverwachting is onder de gegeven omstandigheden is de vraag die je nu stelt. Met een hoge waarschijnlijkheid is dit het enige dat je ook echt interesseert. Het antwoord is niet echt verontrustend. Een dipje in een subtropische constante. De sneeuwgrens zakt opnieuw naar 3.000 meter, in het noorden gaat het regenen, het zuiden wordt geplaagd met lage wolkenslierten en de zon zal met momenten verdwijnen. Neen, een plotse weersverandering met grote temperatuurverschillen waarmee de Lage Landen soms te maken krijgen is hier onbestaand. Dus gaan we niet panikeren.

Bij bewolkte momenten kunnen we ons nuttig bezighouden; voor de ene is dat wandeltijd, voor de ander is dat winkeltijd en voor nog een ander is dat bar(re)tijd. Op dergelijke momenten kunnen we profiteren van nog duizend andere dingen meer dat het eiland te bieden heeft.